Skoleelever på termografisafari i Sundhøj Energihus
Learning by doing – en win-win situation
En donation på kr. 50.000 fra Fonden for Fynske Bank og kompetent rådgivning fra Bygkontrol har mulligjort indkøb af 9 termografikameraer, som læringsredskaber i Sundhøj Energihus. Fonden har b.a. tgil formål, at udøve almennyttig eller velgørende uddelingsvirksomhed som i dette tilfælde. Filialdirektør Kirsten Elkjær fortæller; “Det ville jo være fantastisk, hven en lille Kirsten kommer hjem fra skole og fortæller sine forældre om et spændende besøg i Sundhøj Energihus og dermed inspirerer dem til at gøre noget ved sagen. “Som partner i GO2Green er vi med til at sætte skub i en grøn udvikling på Sydfyn, tilføljer Kirsten Elkjær, der bl.a. gerne vil motivere boligejerne til at energioptimere, og med Fynske Bank er der gode muligheder for at realisere sådanne tiltag.
I Sundhøj Energihus er der intet traditionelt undervisningslokale, men et læringsrum for hands-on-oplevelser og eksperimenter. Som noget nyt ka elever i Svendborg og Langeland Kommune nu udforske husets indre og ydre med et termografikamera i hænderne og således bliver klogere på bl.a. isolering og kuldebroer i praksis.
Sundhøj Energihus er et grønt demonstrationshus , der er udstyret med forskellige former for energibesparende løsninger, som man kan opleve i virklighedstro rammer, som man var derhjemme. Huset er et helt almindeligt rødstenshus fra 1958, hvor der er er lavet nogle sektioner med forskellige isoleringstyper og vinduerestyper, hvor termografering kan afsløre deres isolerende egenskaber.
Fakta om termografering
Et termografikamera afslører overfladetemperaturen på dit hus vha. farver, så du kan se, hvor varmen evt. slipper ud og går til spilde. På et udendørsbillede vil farverne blå og grøn optræde dér, hvor overfladen er koldest og dermed tættest, mens røde og gule nuancer indikerer, at overfladen er varm, fordi varmen slipper ud. På et indendørs termografisk billede er det i stedet de blå og grønne farver, der indikerer problemområderne, da de viser, hvor kulden slipper ind.
Via de termografiske billeder kan du danne dig et førstehåndsindtryk af boligens klimaskærm. Projektleder i GO2Green, Niels Christian Nielsen, anbefaler at tage kontakt til en fagmand, som kan hjælpe med en større, mere nuanceret udredning af problemfelter og løsninger. Og er man i tvivl om, hvem man skal kontakte, er GO2Green et rigtig godt sted at starte.